Ett modernt arbetsliv kräver flexibel barnomsorg

För dem av oss som jobbar företrädesvis dagtid är det lätt hänt att man glömmer bort att långt ifrån alla arbetar mellan åtta och fem. För väldigt många yrkesgrupper kan arbetspasset se helt annorlunda ut och att exempelvis poliser, vårdpersonal och anställda inom olika servicenäringar arbetar under andra av dygnets timmar är en förutsättning för att det moderna samhället ska fungera.

När arbetsvillkoren ser så annorlunda ut för olika människor måste naturligtvis hela samhället anpassa sig för att kunna möta detta. Föräldrar som jobbar utanför ordinarie arbetstid – särskilt om de är ensamstående eller om båda föräldrarna jobbar natt – måste också ha rätt till en barnomsorg som passar även deras livssituation. Den arbetslinje som vi inom Moderaterna och de övriga partierna i alliansregeringen står för syftar till att skapa så goda möjligheter som möjligt för människor att arbeta. Då måste vi även ta ansvar för att undanröja de hinder som finns och skapa utrymme för flexibilitet.

Barnomsorgen är ett typexempel på en fråga som beslutas på kommunal nivå och det är de politiker som finns runt om i hela landet som måste leda utvecklingen och visa att man har viljan att tänka nytt och pröva sig fram till en modell som fungerar. Det är därför glädjande att se att de flesta av de kommuner som erbjuder barnomsorg utanför ordinarie arbetstid är borgerligt styrda. Kanske är det en följd av allianspartiernas naturliga fokus på att så långt som möjligt främja valfrihet och individuella lösningar.

Nu är det ju inte bara familjer som har olika förutsättningar utan även Sveriges kommuner. Därför förespråkar vi inte en nationell lagstiftning på området utan vill istället uppmuntra varje kommun att ta sitt ansvar utifrån vad som fungerar bäst i den egna kommunen. På så sätt kan vi förhoppningsvis också få fram exempel på många olika modeller för hur barnomsorgen kan göras mer flexibel och gå hand i hand med ett modernt arbetsliv.

Gunilla Nordgren (M)
Riksdagsledamot södra Skåne

Om Gunilla Nordgren

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Jag blev invald i riksdagen oktober 2010. Mitt politiska engagemang började på allvar när vår äldsta dotter började skolan. Skolan var ganska stängd för engagerade föräldrar på den tiden och vi startade därför ett föräldraråd som sedan ombildades till en Brukarstyrelse. Den finns kvar än idag. Politiskt började jag inom miljöområdet och sedan blev det Kultur och Fritid. Under flera år var aktiv jag inom Utbildningsområdet. 2003 blev jag politiker på heltid – kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande i min hemkommun Svedala. Efter valet 2006 blev jag ordförande i kommunstyrelsen. Denna post innehade jag till den 31 december 2010. Ett fantastiskt roligt uppdrag – långa arbetsdagar och 1000 bollar i luften – det gillar jag. Jag är ekonom och har bla jobbat på SEB Enskilda Banken i många år, bla som privatekonomisk rådgivare. Min familj består av min man och tre utflugna ungdomar, två barnbarn samt hunden Coockie. Jag har sysslat med hästar sedan barnsben – främst tävlingshoppning och upplevde även ett antal år som "ponnymamma." Idag är ridstövlarna lagda på hyllan – jag upplevde att hindren blev större för varje år och dessutom räckte tiden inte till helt enkelt. Vi bor på landet och älskar att göra det – jag pluggade och jobbade i Stockholm ett antal år under ungdomens glada dagar och hade jättekul där så det kändes lite konstigt att komma tillbaka till Stockholm i början. Riksdagsarbetet är spännande, utmanande och krävande Jag satt min första mandatperiod i Socialförsäkringsutskottet som handhar frågor som sjukförsäkringar, pensioner privat familjeekonomi och Migraton – dvs massor med viktiga frågar att ta tag i samt, som ersättare i skatteutskottet. Denna mandatperiod sitter jag i Miljö och Jordbruksutskottet och är ersättare i Näringsutskottet och EU nämnden. Jag är mån om att vara verksam i den valkrets som jag är invald i och försöker göra många besök och ha många lokala kontakter. Besök görs oftast på måndagar eller fredagar då det oftast inte är utskottsmöten eller debatter/votereringar i riksdagens kammare i Stockholm och då kan man verka på hemmaplan. Jag tycker politik är roligt och det är nog en förutsättning för att syssla med det. Politik kräver en politisk kompass att veta vart dit man vill och samtidigt krävs god samarbetsförmåga. Jag sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige och har därför möjlighet att följa den lokala politiken och vill absolut inte tappa kontakten med lokala verkligheten – för verkligheten finns inte i riksdagshuset.  Jag är även vice ordförande i våra två kommunala fastighetsbolag och som ordförande i vårt Finsamförbund ( som arbetar med långtidssjuka mm tillsamman med Försäkringskassan Arbetsförmedlingen och Region Skåne)
Det här inlägget postades i Publicerat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *