Migration är nödvändigt för ett byggande av ett bättre Sverige.

Sverige är till stor del byggt på migration. Cirka 15 procent av vår befolkning är född utomlands och utrikes födda utgör en växande del av arbetskraften. Denna utveckling är nödvändig för bygget av ett bättre Sverige. Alliansen, tillsammans med MP, presenterar nu förslag som syftar till att underlätta människors ökade rörlighet till och från Sverige och som bättre tar till vara rörlighetens positiva inverkan på utveckling och tillväxt. Att förbättra möjligheterna för internationella studenter att söka arbete här efter avslutade studier samt göra Sverige mer attraktivt för internationella doktorander är två nyckelförslag.

Sverige är sedan 2009 öppet för en arbetskraftsinvandring från länder utanför EU utefter arbetsgivarnas behov. Arbetskraftsinvandring är redan idag nödvändig för en god hälso- och sjukvård och en boomande IT-sektor. Men även den nyanlända kocken kan innebära skillnaden mellan att den lokala thairestaurangen expanderar eller slår igen. Sverige attraherar högkvalificerad arbetskraft i allt högre utsträckning och dessa personer stannar allt längre. Samtidigt uppger både Arbetsförmedlingen och många företag att bristen på arbetskraft är stor inom flera branscher och yrkesgrupper.

Internationella studenter som arbetar en tid i Sverige efter sina studier utgör ett direkt tillskott av högkvalificerad arbetskraft. Antalet studenter från länder utanför EU har minskat efter införandet av studieavgifter för vissa grupper, men de som kommer är mer motiverade än någonsin. Fler söker nu arbetstillstånd efter studier, knappt 800 personer år 2013 jämfört med drygt 400 personer 2009, enligt Migrationsverket, men Sverige skulle tjäna på om ännu fler valde att stanna.  Idag måste internationella studenter lämna landet direkt efter avslutade studier, vilket gör det svårt att hinna hitta ett jobb. Därför föreslår vi nu att internationella studenter får stanna kvar under en period och söka arbete eller företag. På Linköpings universitet skulle detta beröra 651 studenter.

Även villkoren för internationella doktorander måste förbättras. Endast tre av tio uppger att de avser att stanna i Sverige efter avslutade forskarstudier. Därför föreslår vi nu att doktorander på samma sätt som arbetskraftsinvandrare, ska kunna kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd i Sverige under sin forskarutbildning. På Lunds universitet finns idag 62 internationella doktorander. Det vore bra för Sverige och svenska företag om fler av dem stannade för att forska eller jobba. Arbetskraftsinvandring ger företag större möjligheter att växa. Ett Sverige som är attraktivt för arbetskraftsinvandring är ett Sverige där det skapas ännu fler nya jobb.

 

Om Gunilla Nordgren

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Jag blev invald i riksdagen oktober 2010. Mitt politiska engagemang började på allvar när vår äldsta dotter började skolan. Skolan var ganska stängd för engagerade föräldrar på den tiden och vi startade därför ett föräldraråd som sedan ombildades till en Brukarstyrelse. Den finns kvar än idag. Politiskt började jag inom miljöområdet och sedan blev det Kultur och Fritid. Under flera år var aktiv jag inom Utbildningsområdet. 2003 blev jag politiker på heltid – kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande i min hemkommun Svedala. Efter valet 2006 blev jag ordförande i kommunstyrelsen. Denna post innehade jag till den 31 december 2010. Ett fantastiskt roligt uppdrag – långa arbetsdagar och 1000 bollar i luften – det gillar jag. Jag är ekonom och har bla jobbat på SEB Enskilda Banken i många år, bla som privatekonomisk rådgivare. Min familj består av min man och tre utflugna ungdomar, två barnbarn samt hunden Coockie. Jag har sysslat med hästar sedan barnsben – främst tävlingshoppning och upplevde även ett antal år som "ponnymamma." Idag är ridstövlarna lagda på hyllan – jag upplevde att hindren blev större för varje år och dessutom räckte tiden inte till helt enkelt. Vi bor på landet och älskar att göra det – jag pluggade och jobbade i Stockholm ett antal år under ungdomens glada dagar och hade jättekul där så det kändes lite konstigt att komma tillbaka till Stockholm i början. Riksdagsarbetet är spännande, utmanande och krävande Jag satt min första mandatperiod i Socialförsäkringsutskottet som handhar frågor som sjukförsäkringar, pensioner privat familjeekonomi och Migraton – dvs massor med viktiga frågar att ta tag i samt, som ersättare i skatteutskottet. Denna mandatperiod sitter jag i Miljö och Jordbruksutskottet och är ersättare i Näringsutskottet och EU nämnden. Jag är mån om att vara verksam i den valkrets som jag är invald i och försöker göra många besök och ha många lokala kontakter. Besök görs oftast på måndagar eller fredagar då det oftast inte är utskottsmöten eller debatter/votereringar i riksdagens kammare i Stockholm och då kan man verka på hemmaplan. Jag tycker politik är roligt och det är nog en förutsättning för att syssla med det. Politik kräver en politisk kompass att veta vart dit man vill och samtidigt krävs god samarbetsförmåga. Jag sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige och har därför möjlighet att följa den lokala politiken och vill absolut inte tappa kontakten med lokala verkligheten – för verkligheten finns inte i riksdagshuset.  Jag är även vice ordförande i våra två kommunala fastighetsbolag och som ordförande i vårt Finsamförbund ( som arbetar med långtidssjuka mm tillsamman med Försäkringskassan Arbetsförmedlingen och Region Skåne)
Det här inlägget postades i aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *