Myten om den svenska välfärden

Det har på senaste tid kommit allt fler rapporter och siffror som visar på en positiv utveckling i Sverige på en rad centrala områden. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna kontinuerligt att svartmåla Sverige. Även om denna taktik på sistone har börjat uppmärksammas allt mer så är det viktigt att vi fortsätter att stå upp för det som är bra, så att inte misskrediteringen bli en sanning. Varför är det lättare att se när något läggs ner än när något byggs ut?

Trots att rapporterna duggar tätt om en regering som satsar på att människor ska känna sig trygga med vår gemensamma välfärdvälfärd så visar en rapport från SKL som presenterades i början på februari, att allmänheten har mycket låga kunskaper när det gäller att känna till att välfärden slår rekord i Sverige. Enligt samma rapport tror allmänheten att det satsades mer på 70-talet. Rapporten ”Välfärdstjänsternas utveckling 1980-2012” visar att vi aldrig lagt mer resurser på välfärden än vad vi gör idag. För ett par veckor sedan presenterade Svenskt Näringsliv rapporten Skattesänkningar och offentliga resurser som visade att skatteintäkterna har ökat sedan 2000 vilket står i kontrast till påståendet att skatteminskningar urholkar välfärden.

Jag är övertygad om att vi har mycket att vinna på att lyfta fram det som är bra med vårt land och samtidigt se utmaningarna för att bli ännu bättre. För att skapa bättre förutsättningar bör vi ha en verklighetsbild som människor känner igen sig i. Enligt en undersökning från skolverket är nästan 90 procent av föräldrarna nöjda med förskolan och tycker att personalen gör ett bra jobb, att barnen är trygga och att pedagogiken är bra. Vi har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar. Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet har andelen otrygga minskat från 21 till 15 procent, de senaste sju åren. Enligt en rapport som presenterades innan jul av OECD, där svensk äldrevård och hälso- och sjukvård satts i ett internationellt perspektiv menar man att Sverige förtjänar sitt rykte som en av de bästa i världen, ”Sverige har ett väldigt bra system och är en förebild som andra tittar på”. Listan av positiva exempel skulle kunna göras ännu längre.

När vi hör Löfven (S) säga ”något har gått sönder i Sverige” eller när han säger att ”välfärden monterats ner av den här regeringen” måste vän av ordning fråga – vad exakt är det han menar? Trots att resurserna till vård, skola och omsorg kontinuerligt ökar sprider socialdemokraterna envist att utvecklingen går i motsatt riktning, det är en myt Löfven (S) sprider. Den kommunala välfärdens resurser har inte blivit mindre utan tvärtom, den har blivit större.

Vårt sänkta skattetryck har inte gett mindre skatteintäkter till vården, skolan och omsorgen även om socialdemokraterna vill hävda motsatsen. Alliansen har totalt satsat nära 4 miljarder kronor mer på förskola, grund- och gymnasieskola jämfört med år 2006. Mycket är bra, men utmaningar finns i ett samhälle där det ställs allt högre krav på välfärden. Alliansen fortsätter arbetet för att välfärden skall utvecklas, moderniseras och ännu bättre möta människors behov.

 

Om Gunilla Nordgren

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Jag blev invald i riksdagen oktober 2010. Mitt politiska engagemang började på allvar när vår äldsta dotter började skolan. Skolan var ganska stängd för engagerade föräldrar på den tiden och vi startade därför ett föräldraråd som sedan ombildades till en Brukarstyrelse. Den finns kvar än idag. Politiskt började jag inom miljöområdet och sedan blev det Kultur och Fritid. Under flera år var aktiv jag inom Utbildningsområdet. 2003 blev jag politiker på heltid – kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande i min hemkommun Svedala. Efter valet 2006 blev jag ordförande i kommunstyrelsen. Denna post innehade jag till den 31 december 2010. Ett fantastiskt roligt uppdrag – långa arbetsdagar och 1000 bollar i luften – det gillar jag. Jag är ekonom och har bla jobbat på SEB Enskilda Banken i många år, bla som privatekonomisk rådgivare. Min familj består av min man och tre utflugna ungdomar, två barnbarn samt hunden Coockie. Jag har sysslat med hästar sedan barnsben – främst tävlingshoppning och upplevde även ett antal år som "ponnymamma." Idag är ridstövlarna lagda på hyllan – jag upplevde att hindren blev större för varje år och dessutom räckte tiden inte till helt enkelt. Vi bor på landet och älskar att göra det – jag pluggade och jobbade i Stockholm ett antal år under ungdomens glada dagar och hade jättekul där så det kändes lite konstigt att komma tillbaka till Stockholm i början. Riksdagsarbetet är spännande, utmanande och krävande Jag satt min första mandatperiod i Socialförsäkringsutskottet som handhar frågor som sjukförsäkringar, pensioner privat familjeekonomi och Migraton – dvs massor med viktiga frågar att ta tag i samt, som ersättare i skatteutskottet. Denna mandatperiod sitter jag i Miljö och Jordbruksutskottet och är ersättare i Näringsutskottet och EU nämnden. Jag är mån om att vara verksam i den valkrets som jag är invald i och försöker göra många besök och ha många lokala kontakter. Besök görs oftast på måndagar eller fredagar då det oftast inte är utskottsmöten eller debatter/votereringar i riksdagens kammare i Stockholm och då kan man verka på hemmaplan. Jag tycker politik är roligt och det är nog en förutsättning för att syssla med det. Politik kräver en politisk kompass att veta vart dit man vill och samtidigt krävs god samarbetsförmåga. Jag sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige och har därför möjlighet att följa den lokala politiken och vill absolut inte tappa kontakten med lokala verkligheten – för verkligheten finns inte i riksdagshuset.  Jag är även vice ordförande i våra två kommunala fastighetsbolag och som ordförande i vårt Finsamförbund ( som arbetar med långtidssjuka mm tillsamman med Försäkringskassan Arbetsförmedlingen och Region Skåne)
Det här inlägget postades i aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *