Ekvationen går inte ihop

Ekvationen går inte ihop

Sverige har lägst långtidsarbetslöshet för unga i EU. Nu ökar sysselsättningen och det mest bland unga och utrikes födda. Det är mycket positivt.

Nu föreslår Socialdemokraterna något som de kallar traineejobb.  Men då bara inom offentlig sektor.

Det är oklart om EU-rätten tillåter en sådan statssubvention och dessutom signalerar flera fackförbund, bland andra Vårdförbundet och Lärarförbundet, att reformen vore omöjlig eller mycket kostsam för kommuner och landsting.

Att tvinga in unga arbetslösa i skolan eller i äldreomsorgen kommer snarare att dränera verksamheten på tid och resurser.

Det är respektlöst att kommendera högt utbildad personal i sjukvården eller i skolan att lägga tid på att utbilda och arbetsleda ungdomar som inte av egen vilja valt att jobba med till exempel vård av våra äldre. Det blir då färre timmar till eleverna och till vårdtagarna. Personal inom vård och omsorg vittnar om stress på arbetet – och att då lägga på dem att handleda ungdomar på arbetstid ökar ju belastningen i arbetet.

Socialdemokraterna vill dessutom göra det dyrare att anställa ungdomar och höja momsen på restauranger mm – en bransch där många ungdomar utan utbildning får sitt första jobb.

Det blir ju färre jobb för ungdomar om man ökar kostnaden för att anställa dem – och att då erbjuda sk traineejobb i stället är inte bara dyrt – det vore dumt också.

Om Gunilla Nordgren

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Jag blev invald i riksdagen oktober 2010. Mitt politiska engagemang började på allvar när vår äldsta dotter började skolan. Skolan var ganska stängd för engagerade föräldrar på den tiden och vi startade därför ett föräldraråd som sedan ombildades till en Brukarstyrelse. Den finns kvar än idag. Politiskt började jag inom miljöområdet och sedan blev det Kultur och Fritid. Under flera år var aktiv jag inom Utbildningsområdet. 2003 blev jag politiker på heltid – kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande i min hemkommun Svedala. Efter valet 2006 blev jag ordförande i kommunstyrelsen. Denna post innehade jag till den 31 december 2010. Ett fantastiskt roligt uppdrag – långa arbetsdagar och 1000 bollar i luften – det gillar jag. Jag är ekonom och har bla jobbat på SEB Enskilda Banken i många år, bla som privatekonomisk rådgivare. Min familj består av min man och tre utflugna ungdomar, två barnbarn samt hunden Coockie. Jag har sysslat med hästar sedan barnsben – främst tävlingshoppning och upplevde även ett antal år som "ponnymamma." Idag är ridstövlarna lagda på hyllan – jag upplevde att hindren blev större för varje år och dessutom räckte tiden inte till helt enkelt. Vi bor på landet och älskar att göra det – jag pluggade och jobbade i Stockholm ett antal år under ungdomens glada dagar och hade jättekul där så det kändes lite konstigt att komma tillbaka till Stockholm i början. Riksdagsarbetet är spännande, utmanande och krävande Jag satt min första mandatperiod i Socialförsäkringsutskottet som handhar frågor som sjukförsäkringar, pensioner privat familjeekonomi och Migraton – dvs massor med viktiga frågar att ta tag i samt, som ersättare i skatteutskottet. Denna mandatperiod sitter jag i Miljö och Jordbruksutskottet och är ersättare i Näringsutskottet och EU nämnden. Jag är mån om att vara verksam i den valkrets som jag är invald i och försöker göra många besök och ha många lokala kontakter. Besök görs oftast på måndagar eller fredagar då det oftast inte är utskottsmöten eller debatter/votereringar i riksdagens kammare i Stockholm och då kan man verka på hemmaplan. Jag tycker politik är roligt och det är nog en förutsättning för att syssla med det. Politik kräver en politisk kompass att veta vart dit man vill och samtidigt krävs god samarbetsförmåga. Jag sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige och har därför möjlighet att följa den lokala politiken och vill absolut inte tappa kontakten med lokala verkligheten – för verkligheten finns inte i riksdagshuset.  Jag är även vice ordförande i våra två kommunala fastighetsbolag och som ordförande i vårt Finsamförbund ( som arbetar med långtidssjuka mm tillsamman med Försäkringskassan Arbetsförmedlingen och Region Skåne)
Det här inlägget postades i aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *