Ingen åtgärd från regeringens sida

Den 15 september debatterade jag med nytillträdda statsrådet Helene Fritzon.
Debatten gällde egen ansökan om personlig konkurs, då tingsrätterna inte gör någon som helst kontroll om huruvida det är en falsk ansökan, däremot är man snabb att kontakta bolagsverket, vilket medför att personen avregistreras ur bolagsstyrelser med retroaktiv verkan!

Min fråga var om regeringen avser att skyndsamt införa tex krav att tingsrätterna åtminstone gör en kontroll hos polismyndigheten om det finns en inlämnad anmälan om kapad identitet.
Men uppenbarligen är man inte beredd att göra något alls, utan hänvisar till en översyn av lagen och i framtiden införa att man ska kunna legitimera sig med E legitimation. Jag hävdade att lagar tar tid att stifta och under tiden kan man införa vissa andra kontroller. Men det är regeringen inte beredd att göra.
” Man har ju rätt att överklaga och det sker ju ganska sällan ” .
Man slutar aldrig att förvånas…
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Skärpt kontroll vid egen ansökan om konkurs

Interpellation 2016/17:605
av Gunilla Nordgren (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Id-kapningar blir allt vanligare, och de personer som drabbas står inför många problem som kräver både tid och arbete att lösa.

Att försätta någon i personlig konkurs kan i dagsläget göras utan vare sig identitetskontroll eller kontroll hos polismyndigheten om huruvida det finns en tidigare anmälan om kapad identitet inlämnad.

För några månader sedan försattes en person som är styrelseledamot i flera bolag i personlig konkurs av just en id-kapare. Den person vars identitet hade kapats hade tidigare varit utsatt och då gjort en polisanmälan, men det hjälpte inte. Den drabbade försattes ändå i personlig konkurs.

Numera är olovlig identitetsanvändning infört i brottsbalken, men fortfarande finns enligt tingsrätten inget lagrum att vare sig kräva bank-id eller på andra sätt kontrollera identiteten hos den som ansöker om personlig konkurs. Tingsrätten kontrollerar inte heller om det finns en inlämnad polisanmälan om tidigare id-kapning.

Enligt uppgift pågår i dag inget arbete vad gäller möjligheter att ställa skärpta krav på identitetskontroll vid ansökan om en personlig konkurs. Regeringen avser dock, enligt statsrådet, att inom kort tillsätta en utredning som ska lämna förslag på åtgärder för att förhindra användning av falska identitetshandlingar. Men utredningar är tidskrävande, och under denna tid kommer kanske fler personer att drabbas.

En första omedelbar åtgärd skulle kunna vara att tingsrätten blir skyldig att vid konkursansökan först kontrollera hos polisen om det finns en tidigare anmälan om kapad identitet, innan en person försätts i personlig konkurs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

Är statsrådet och regeringen skyndsamt beredda att införa, som en första åtgärd, att en kontroll ska göras hos Polismyndigheten om det föreligger en anmälan om kapad identitet, innan en person försätts i personlig konkurs?

Om Gunilla Nordgren

Behandla andra som du själv vill bli behandlad Jag blev invald i riksdagen oktober 2010. Mitt politiska engagemang började på allvar när vår äldsta dotter började skolan. Skolan var ganska stängd för engagerade föräldrar på den tiden och vi startade därför ett föräldraråd som sedan ombildades till en Brukarstyrelse. Den finns kvar än idag. Politiskt började jag inom miljöområdet och sedan blev det Kultur och Fritid. Under flera år var aktiv jag inom Utbildningsområdet. 2003 blev jag politiker på heltid – kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande i min hemkommun Svedala. Efter valet 2006 blev jag ordförande i kommunstyrelsen. Denna post innehade jag till den 31 december 2010. Ett fantastiskt roligt uppdrag – långa arbetsdagar och 1000 bollar i luften – det gillar jag. Jag är ekonom och har bla jobbat på SEB Enskilda Banken i många år, bla som privatekonomisk rådgivare. Min familj består av min man och tre utflugna ungdomar, två barnbarn samt hunden Coockie. Jag har sysslat med hästar sedan barnsben – främst tävlingshoppning och upplevde även ett antal år som "ponnymamma." Idag är ridstövlarna lagda på hyllan – jag upplevde att hindren blev större för varje år och dessutom räckte tiden inte till helt enkelt. Vi bor på landet och älskar att göra det – jag pluggade och jobbade i Stockholm ett antal år under ungdomens glada dagar och hade jättekul där så det kändes lite konstigt att komma tillbaka till Stockholm i början. Riksdagsarbetet är spännande, utmanande och krävande Jag satt min första mandatperiod i Socialförsäkringsutskottet som handhar frågor som sjukförsäkringar, pensioner privat familjeekonomi och Migraton – dvs massor med viktiga frågar att ta tag i samt, som ersättare i skatteutskottet. Denna mandatperiod sitter jag i Miljö och Jordbruksutskottet och är ersättare i Näringsutskottet och EU nämnden. Jag är mån om att vara verksam i den valkrets som jag är invald i och försöker göra många besök och ha många lokala kontakter. Besök görs oftast på måndagar eller fredagar då det oftast inte är utskottsmöten eller debatter/votereringar i riksdagens kammare i Stockholm och då kan man verka på hemmaplan. Jag tycker politik är roligt och det är nog en förutsättning för att syssla med det. Politik kräver en politisk kompass att veta vart dit man vill och samtidigt krävs god samarbetsförmåga. Jag sitter också kvar som ledamot i kommunfullmäktige och har därför möjlighet att följa den lokala politiken och vill absolut inte tappa kontakten med lokala verkligheten – för verkligheten finns inte i riksdagshuset.  Jag är även vice ordförande i våra två kommunala fastighetsbolag och som ordförande i vårt Finsamförbund ( som arbetar med långtidssjuka mm tillsamman med Försäkringskassan Arbetsförmedlingen och Region Skåne)
Det här inlägget postades i aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *