Gunilla Nordgren – jag bryr mig!

gn 10 juli 14 beskuren 31 juli 14  2Jag blev invald i riksdagen 2010 och sitter kvar i Kommunfullmäktige i min hemkommun i Svedala och har därför möjlighet att följa den lokala politiken och vill absolut inte tappa kontakten med verkligheten – för verkligheten finns inte i riksdagshuset – även om det är väldigt stort där uppe. Det går alldeles utmärkt att kombinera dessa två uppdrag – jag är van vid att läsa in handlingar och jag är väl insatt i kommunen sedan mina 8 år som kommunalråd.

Jag kandiderade även i Riksdagsvalet 2014 och till Kommunfullmäktige i Svedala.
Under min första mandatperiod satt jag i Socialförsäkringsutskottet, där hanteras sjukförsäkring, migration,pensioner och familjepolitik. Denna mandatperiod sitter jag i Miljö och jordbruksutskottet och är även ersättare i näringsutskottet och EU nämnden.
Jag sitter kvar i Svedala kommunfullmäktige och är ordförande i vårt Finsamförbund samt vice ordförande i våra kommunala fastighetsbolag. Jag sitter även i styrelsen för Svenska Civilförsvarsförbundet.

Mitt politiska engagemang började på allvar när vår äldsta dotter började skolan.

Mitt första uppdrag var inom Miljöområdet senare blev det Kultur och Fritid. Under flera år var aktiv jag inom Utbildningsområdet. Januari 2003 blev jag politiker på heltid – kommunalråd och kommunstyrelsens vice ordförande i min hemkommun Svedala. Efter valet 2006 blev jag  ordförande i kommunstyrelsen. Denna post innehade jag till den 31 december 2010. Ett fantastiskt roligt uppdrag – med långa arbetsdagar och 1000 bollar i luften – men det gillar jag. I oktober 2010 blev jag invald i riksdagen. Jag är ekonom och har jobbat på bank i 20 år bla på SEB Enskilda Banken i många år,  som privatekonomisk rådgivare.

Min familj består av min man ,tre utflugna ungdomar och barnbarn Noah och David födda 2014 och 2016 (= världens sötaste barnbarn!) samt hunden Coockie. Jag har sysslat med hästar sedan barnsben – främst tävlingshoppning och hade även ett antal år som ”ponnymamma”. Idag är ridstövlarna lagda på hyllan – jag upplevde att hindren blev ”högre” för varje år och dessutom räckte tiden inte till helt enkelt. Vi bor på landet och älskar att göra det. Jag pluggade och jobbade i Stockholm ett antal år under ungdomens glada dagar och hade jättekul där. När barnen kom flyttade vi ner till Skåne igen.

Riksdagsarbetet är spännande och utmanande och det var mycket nya saker att sätta sig in i. Jag sitter denna mandatperiod i Miljö och jordbruksutskottet. Två mkt viktiga områden . Miljö och klimat samt vårt jordbruk som har många utmaningar. Vi har världens renaste jordbruk med de strängaste djurskyddsregler och det ska vi vara stolta över. Dock missgynnas vårt jordbruks konkurrenskraft av en massa regler som andra länder inte har. Dessutom inskränks äganderätten på ett otal olika sätt.
Jag är mån om och vill vara verksam i den valkrets som jag är invald i och försöker göra många besök och ha många lokala kontakter. Besök görs oftast på måndagar eller fredagar då det oftast inte är utskottsmöten så man kan verka på hemmaplan.

Jag brinner för mycket men kanske allra mest för ungdomar och då menar jag i en bred mening. Det gäller skolan: – barn ungdomar har rätt till en bra och trygg skola som förmår ta tillvara alla elevers unika förmågor – varje elev (och lärare) har rätt att bli bemött med respekt och vänlighet och ska kunna känna att omgivningen bryr sig. Det gäller bostadsmarknaden – ungdomar har idag väldigt svårt att få sin första bostad. Det gäller arbetsmarknaden – alltför många ungdomar kommer inte ut på arbetsmarknaden. Enligt mätningar upplever äldre människor en större rädsla att utsättas för våldsbrott, i realiteten är det ungdomar som mest utsätts för olika våldsbrott. Att få känna trygghet i skolan, i hemmet och på gator och torg är en självklar rättighet för alla!

Allt våld ska bekämpas- hårdare straffskalor och mer förebyggande arbete samt ökat stöd till de som ändå drabbas.

Några ord som jag har som ledstjärna.

Vi ska ta väl hand om dagens unga – det är de som ska ta hand om morgondagens gamla

Behandla andra som du själv vill bli behandlad.